Park Narodowy Avdat

Park Narodowy Avdat

445
0
UDOSTĘPNIJ

Avdat

Park Narodowy Avdat obejmuje ruiny starożytnej miejscowości Avdat, usadowionej na szczycie niewielkiego wzgórza wapiennego i obszar w dół wokół stoku.

Są tu parkingi: u podstawy wzgórza i na jego szczycie. Zwiedzanie miejsca zwykle zaczyna się od góry a kończy na dole.

Górny parking znajduje się na skraju rzymskiej dzielnicy z 3 wieku. Niedaleko zrekonstruowano rzymski dom. Ta prywatna posiadłość została postawiona wokół kwadratowego dziedzińca ze studnią wody w jego centrum.

Turystyczna trasa powraca do parkingu i prowadzi ponownie pod górę. Na obrzeżach miasta stoi 12-metrowa wysoka rzymska wieża — prawdopodobnie pełniła ona funkcję wieży obserwacyjnej. Choć zbudowana w okresie rzymskim, do jej wzniesienia wykorzystano doświadczenie miejscowej ludności — Nabatejczyków, którzy zastosowali wszelkie możliwe znane im rozwiązania architektoniczne do ochrony budowli przed trzęsieniami ziemi. Doskonale zachowany stan wieży, szczególnie jego dolnej części i zadaszenia, rzeczywiście świadczą o umiejętnościach ówczesnych budowniczych.

Dalej szlak wiedzie przez ulice dzielnicy zbudowanej przez Rzymian w 3. wieku i zamieszkanej jeszcze w okresie bizantyjskim. Rozbudowany system drenażu ulic, jaki tutaj odkryto, składa się z systemu rynien do zbierania wody deszczowej, która następnie trafiała do zbiorników rodzinnych lub do centralnego zbiornika.

W dalszej części przechodzimy obok unikatowego zabytku miasta — pięknej prasy do tłoczenia winogron z okresu bizantyjskiego. Naokoło prasy jest kilka przegródek. Każdy rolnik mógł umieścić swoje winogrona w koszach w „poczekalni”, dopóki nie nadeszła jego kolej, aby wsypać owoce do kadzi i następnie wycisnąć z nich (poprzez deptanie) sok winogronowy, który stawał się potem winem. Sok odprowadzany był przez otwór w kadzi poniżej. Pozostałości z wyciskania zostawały ściśnięte przy pomocy prasy śrubowej i tworzyły inne produkty: nawóz i barwnik z pestek.

W Avdat archeologowie odkryli pięć kadzi wina. Gorące słońce pustyni było doskonałe dla dojrzewania winogron, a sok z tych owoców był przechowywany w podziemnych jaskiniach w stałej, chłodnej temperaturze. Ponieważ picie wino jest zabronione muzułmanom, produkcja wina u Nabatejczyków najwyraźniej podupadła po muzułmańskim podboju ziemi Izraela.

 Na fotografii: Tłocznia wina w Avdat z widokiem na pustynię

Zobacz także: Park Narodowy Ein Avdat – Oaza na pustyni

Park Narodowy Avdat

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ