Orientalna kuchnia żydowska

Orientalna kuchnia żydowska

440
0
UDOSTĘPNIJ

Monika Nowik

Orientalne dania dotarły do Izraela za pośrednictwem Żydów z krajów arabskich. Szczególny wpływ na kuchnię wywarli przybysze z Jemenu.

Oprócz sałatek, falafelu i szałarmy, restauracje orientalne specjalizują się w daniach z mięsa pieczonego na ogniu, w postaci szaszłyków (kawałki) oraz kebabów (mięso mielone). Potrawy przyrządza się najczęściej z jagnięciny, wołowiny i kurczaków. Kuchnia orientalna słynie z podrobów: jąder indyka, wymienia krowy, śledziony i serca – wszystko to smakuje o wiele lepiej niż brzmi, a ceny tych dań są stosunkowo niskie.

Jednym z największych osiągnięć orientalnej kuchni żydowskiej jest sztuka faszerowania warzyw i mięsa ryżem, orzechami, mięsem i przyprawami. Większość jemeńskich restauracji ma w menu duży wybór faszerowanych warzyw w charakterze przekąsek, a jedno czy dwa takie dania mogą zastąpić główny posiłek.

Źródło: Orientalna kuchnia żydowska

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ